Popklassikot 1991

#11 Teenage Fanclub – The Concept

Fannies, parempi kuin Nirvana, Pixies tai Soundgarden.

Teenage Fanclub oli vuonna 1991 valmis yhtye. Skotlantilainen nelikko julkaisi tuolloin kolmannen albuminsa, joka nostettiin välittömästi aikansa vaihtoehtorockin viralliseen kaanoniin. Spin valitsi Bandwagonesquen ilmestymisvuotensa parhaaksi levyksi, nostaen sen ohi Nirvanan Nevermindin, Pixiesin Trompe le Monden sekä Soundgardenin Badmotorfingerin.

Valmis on muutenkin sana, joka on helppo liittää Teenage Fanclubiin. Vuodesta 1990 lähtien se on julkaissut yhdeksän studioalbumia. Songs From Northern Britainilta (1997) lähtien ne ovat koostuneet aina kahdestatoista kappaleesta, joiden kirjoitusvastuu on jaettu tasan kitaristien Norman Blaken ja Raymond McGinleyn, sekä basisti Gerard Loven kesken. Jokainen myös laulaa omat sävellyksensä.

Bandwagonesquen avaava The Concept on poikkeuksellinen Fannies-klassikko. Se kestää yli kuusi minuuttia ja on kaukana siitä tiiviistä pop-kappaleen ideaalikonseptista, jonka yhtye hioi täydellisyyteensä vuoden 2005 Man-Madella. Kappaleen muotokielessä on vielä ripaus slackeria, joka myöhemmillä levyillä jalostui sivistyneeksi unisuudeksi.

Kappaleessa Norman Blake laulaa tytöstä, joka ajaa bändin jäsenet aina kotiin keikalta ja joka tykkää solistin pitkistä hiuksista ja jota hän ei missään tapauksessa halunnut satuttaa. Satutti sittenkin, oh yeah. Biisin viimeistelee yllättäen tekstin keskeistä fiilistä alleviivaamaan nouseva kitarasoolo, joka hakee kaihoisassa kipuilussa vertaistaan. Sydän pakahtuu. Näin rohkeasti juustoisen rajamaille yhtye ei myöhemmin uskaltaisi.

”Says she likes my hair ’cause it’s down my back
Says she likes the group ’cause we pull in the slack
Oh yeah…
Oh yeah…”

Vaikka Teenage Fanclub on suvaitsevan demokratian ja täydellisen ammattimaisuuden ilmentymä, oli se 20 vuotta sitten vielä paikoin jotain muutakin. Blake, McGinley ja Love olivat ehkä nössöjä, ja Blake näytti jo tuolloin kirjastonhoitajalta (kun taas nykyään enemmänkin Timo Soinilta), mutta ainakin The Concept vihjaa sellaiseen vaaraan, jota yhtyeestä ei sittemmin ole löytynyt. Eikä tarvitse löytyäkään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Yksinkertaisesti kova livetaltiointi vuoden 1992 Readingista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!