2000-luvun kotimaiset pophelmet

#109 Sweatmaster – Hold It! (2001)

(säv. ja san. Sweatmaster)

Sweatmaster, Sasu huutaa. (Kuva: Tomi Palsa)

Turkulaisen garagepartion alkukantainen kutsuhuuto kajahti ja nosti kolmikon hetkeksi maamme kuumimpien bändien joukkoon ja myös ulkomaiseen tietoisuuteen.

“Hold it, in your hand / a little stronger, look for love
Hold it, in your mouth / a little longer, look for love
I know, you know / what these days consist of
Sunshine, moonlight / every time, is good for love
ooooooooh, baby baby, YNGH!”

Parilla aiemmalla pienjulkaisullaan hyvän boren kehitellyt kolmikko harppasi Hold It! -rallillaan vuosituhannen alun garagerockin valioliigaan. Tätä alleviivasi singlen myötä alkanut yhteistyö genren ykköslafkan Bad Afron kanssa.

Sweatmasterin rämistelyssä riemukkaasti raikuvaan melodiaan yhdistetty vimmainen sielukkuus ja alkukantaisen intensiivinen ote kaappasi haltuunsa avainketjujengin, kriitikot ja rutkasti taviksia. Sweatmasterin valttina oli Hold Itin kaltaiset tarttuvat kappaleet, jotka – vaikka ammensivatkin sumeilematta MC5Roky EricksonStooges-perinnöstä – kuulostivat autenttiselta pelkän trendibeesailun sijaan. Kun primitiivistä autotallirockia tehdään rehdisti, hyvin ja asiaankuuluva hiki ylä- ja alapäässä, lopputulos vetoaa vääjäämättä musiikinystäviin yli genrerajojen.

Sweatmaster, Sasu kuiskaa. (Kuva: Tomi Palsa.)

Simppeleistä elementeistä rakentuva Hold It! on rehti ja matalaotsaisen mukaansatempaava energiapurkaus. Sen nytkivä kitarariffi on yksinkertaisuudessaankin tappavan tehokas. Karsitulla rumpusetillä ja suurella kädellä mäiskitty rytmi on konstailemattoman vetävää, suorastaan eläimellistä tomikomppausta, jota vähäeleisen tehokas basso pönkittää kuin reisi persettä. Kun loppukliimaksissa suoraa rytmiä höystetään vielä hektisellä käsienläpsytyksellä, riemulla ei ole rajaa.

Riffin lisäksi keskeisenä elementtinä on Sasu Mykkäsen laulunmylvintä. Kiimaisen uroon raivoisaa kutsuhuutoa alleviivaavat sanoitukset ovat lähinnä rakkaudenjanoisen miehen käsittelyohjeita ilman sen kummempaa romantiikkaa. Seksuaalinen energia pysyy vaivoin hallinnassa, ja soitannan aiheuttamat hikikarpalot suorastaan löyhkäävät feromoneille – siis nuorisoa turmelevalle rock’n’rollille puhtaimmassa muodossaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Samaan aikaan maailmalla

10. joulukuuta 2001 – Nobelin palkinnot jaettiin Tukholmassa sadannen kerran. Joulukuussa järjestettyyn tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki elossa olevat palkintojen saajat aiemmilta vuosilta.