2000-luvun kotimaiset pophelmet

#107 Herra Ylppö ja Ihmiset – Sata vuotta (2007)

(Säv. & san. Herra Ylppö)

Herra Ylppö, kumollaan. (Kuva: Tomi Palsa)

Maj Karman (Kauniiden Kuvien) keulahahmona tunnetun Ylpön toisen yhtyeen ensisingle oli miehen lopullinen läpimurto koko rock-kansan tietoisuuteen.

“Sinä olet niin kaukana
Toisessa maassa se repii mieleni
Sinä olet niin kaukana
Vaikka sata vuotta minä odotan sinua”

”Tulee ihan oma tilanne mieleen, ku poikakaveri on vaihto-oppilaana eikä hänestä kuule ehkä ku kerran viikossa jotain. Puoli vuotta ei oo ehkä kaikille paljoa, mutta mulle kyllä on.”

Lainaus Sadan vuoden videon YouTube-kommenteista tiivistää hyvin, miksi Herra Ylpön kappale on enemmän kuin osiensa summa. Siinä on jotain aitoa, jotain arkista, johon samaistua.

Kappaleen sanat ovat simppelit ja aihe ikuinen. 2000-luvun ajatusmaailma kuuluu yksityiskohdissa: Ylppö ei laula rakkaudesta, ja ihastuminenkin on jotain vaarallista. Toisaalta halutaan silti tunnetta. ”En ole pelkkä kanki”, Ylppö muistuttaa.

(Mutta miksi ihmeessä tässä lauletaan laivasta? Eikö haikeat jäähyväiset heitetä yleensä Helsinki–Vantaalla?)

Herra Ylppö, yksi ihmisistä. (Kuva: Tomi Palsa)

Illusion ”Rake” Eskolinin tuotanto pelaa varman päälle raskailla kitaroilla, ”hei hei hei” -kuiskuttelulla ja mahtipontisella kertosäkeellä. Ei ehkä uutta, mutta komean kuuloista.

Aikana, jona Eppu Normaali on nostalgiaa ja musiikkimediaa hallitsevat hevi, idolit, suomiräppi ja reggae, Sata vuotta on väkevä todistus suomirockin elinvoimasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Herra Ylppö ja Ihmiset esittää Sata vuotta -kappaleen Tampereen Yo-talolla 2010. Kuvaus Tomi Palsan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Samaan aikaan maailmalla

7. marraskuuta 2007 – 18-vuotias koululainen ammuskeli Jokelan koulukeskuksessa Tuusulassa. Yhdeksän ihmistä sai surmansa, kymmenen haavoittui.