2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#106 The Twilight Singers – Teenage Wristband (2003)

Tähän hersyvä kuvateksti.

Greg Dulli – polttaa kynttilää molemmista, mutta tupakkaa vain toisesta päästä.

Populaarimusiikin lyhyt historia on täynnä kuvauksia vapaudenkaipuusta, palosta lähteä. Harvassa ovat kuitenkin ne, jotka onnistuvat vangitsemaan tunteen niin kuin Teenage Wristband.

“She said: You wanna go for a ride?
I’ve got sixteen hours to burn and I’m gonna stay up all night”

Vuosituhannen vaihde oli hankalaa aikaa 1990-luvulla Afghan Whigsin kanssa maineensa luoneelle Greg Dullille. Whigsin tarinan tullessa silloiseen päätepisteeseensä mies oli hieman tuuliajolla niin uransa kuin elämänsä suhteen. Rock’n’roll oli siirtynyt rengistä isännän paikalle. Luomisvoimaansa Dulli ei kuitenkaan ollut menettänyt. Sivuprojektina alkaneen The Twilight Singersin puitteissa hän ryhtyi viemään musiikkiaan entistä syvempiin vesiin. Samalla maestro löysi oikean foorumin elämänsä synkempien puolien käsittelyyn.

The Twilight Singersin vuonna 2003 ilmestynyt kakkosalbumi Blackberry Belle kiteytti Dullin uuden vision pimeyden ja valon rajankäynnistä. Albumin ehdoton helmi Teenage Wristband taiteilee juuri tuolla rajalla. Se on albumin tunnelmaan nähden jopa optimistinen hehkuen silti Dullille ominaista tummuutta. Albumille alun perin kaavailluista kappaleista Teenage Wristband oli lopulta ainoa, joka säästyi varsinaiselle levylle saakka. Kappale oli myös Dullin hyvän ystävän, vuonna 2002 kuolleen elokuvaohjaajan Ted Demmen suosikkikappale. Lopulta koko albumi omistettiin Demmen muistolle.

Jotain kuumalla liekillä palaneen ystävän muistosta voi kuvitella päätyneen myös Teenage Wristbandille. Harvoin tulee vastaan kappaletta, jossa elämän ja vapauden palo on yhtä vahvasti vangittu. Vaikka onhan näitä vapaudenkaipuuta pursuavia kappaleita popmusiikin historian saatossa kuultu ennenkin. On fastcarit, borntorunit, satumaat, albatrossit ja repetjalissut… näkökulma ja tarina vaihtelee, mutta polte on sama.

Ja samasta säiliöstä tankkaa myös Teenage Wristband, jossa ei tekijänsä mukaan ole todella kyse muusta kuin siitä itsestään – lähtemisestä. Siitä vapauden tunteesta, joka valtaa ihmisen, kun tämä kaasuttaa kohti auringonlaskua nuorikko vierellään. Tai siitä tunteesta, joka syntyy, kun haaveilee tekevänsä niin.

Yksinkertaista, toteaa joku. Naiivia teiniunelmaa, sanoo toinen. Ehkä, mutta johonkin hermoon ikuisesti pimeyden rajamailta kähisevä Dulli Teenage Wristbandilla osuu. Ja nyt, kymmenen vuoden jälkeen, jälleen entistä kipeämmin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Twilight Singers – Teenage Wristband

Bonus!

Twilight Singersiltä äänestettiin myös kappaletta Martin Eden.