2000-luvun kotimaiset pophelmet

#106 Delay Trees – About Brothers (2008)

(Säv. Rami Vierula, san. Rami Vierula)

Delay Treesin tuorein julkaisu on elokuussa 2011 ilmestynyt EP Before I Go Go. (Kuva: Tomi Palsa)

About Brothersin avulla Delay Trees sai huomiota niin kotimaassa kuin ulkomailla ja varmisti ensimmäisen levydiilinsä.

“Japanese cartoons that I’ve always tried to avoid
Showing me feelings and scenes from a dream that I don’t know
I’m loving a robot; my brother has turned to steel
How should I feel?”

Kun lahjakkaat ihmiset haikailevat yön pimeinä tunteina menetettyjen asioiden perään, syntyy välillä jotain todella kaunista. Näin kävi Hämeenlinnassa, kun Rami Vierula talvimasennuksensa kourissa muisteli vanhoja kavereitaan. Häntä suretti, kuinka parikymppisenä kaveriporukat hajoavat ihmisten muuttaessa ulkoimaille ja perustaessa perheitä.

“We’ve never spoken of things that we truly share
You’ve started a family, a home and I don’t feel I’m welcome there
But let’s bury the past in the sand, down where it belongs
Don’t say I’m not yours”

Vieraantumisen tunteesta ammentava herkkä folk-näppäily syntyi vartissa. Kappale käytännössä kirjoitti itse itsensä ja päätyi yhtyeen ensimmäiseksi singleksi. Jos vain saatten jostain käsiinne alkuperäisen singlen, suosittelen lämpimästi kuuntelemaan siltä biisin akustisen demo-version. Se on juuri sellainen, joka pistää aikuisenkin kyynisen miehen kyyneliin ja tarraamaan vierustoverista kiinni. Sen intiimiys ja kauneus on pakahduttavaa, läpitunkevaa ja niin aseistariisuvaa, ettei sitä voi mitenkään ohittaa.

Kappaleesta tehtiin debyyttialbumille vielä kolmas, rullaavampi ja täyteläisempi versio. Runko on kuitenkin pysynyt samana versiosta riippumatta, kuten myös kappaleen haikeus, herkkyys, lohduttomuus ja samalla kuitenkin toiveikas pohjavire.

Niin Stone Rosesilta kuin modernimmastakin popista vaikutteita saaneen Delay Treesin alku on ollut vahva. Sen voi myös nähdä osana viime vuosina häntäänsä nostanutta dream pop / shoegazing -trendiä. Tosiasia kuitenkin on, että bändin ensialbumi kuuluu helposti tämän vuosikymmenen parhaimpiin kotimaisiin debyytteihin.

Samaan aikaan maailmalla

10. joulukuuta 2008 – Julkisen sanan neuvosto antoi TV 2:n Silminnäkijä-ohjelmalle vapauttavan päätöksen pääministeri Matti Vanhasen omakotitaloon liittyneessä ns. lautakasajutussa. Langettavaa tuomiota kannattanut JSN:n puheenjohtaja Pekka Hyvärinen erosi vastalauseena neuvoston ratkaisulle.