2000-luvun ulkomaiset pophelmet

#104 Ladytron – Destroy Everything You Touch (2005)

Tähän ihku kuvateksti.

Alkuaikoinaan Ladytron pukeutui keikoilla Andromeda uhkaa -elokuvan inspiroimiin hopeisiin avaruusuniformuihin, mutta sittemmin yhtye on laajentanut uniformukäsitteensä ainoastaan värimääritteiseksi.

Liverpoolilaisen konenelikon suurin hitti vuodelta 2005. Matkaa on yhtä paljon Abbaan kuin tummasävyisen syntetisaattoripopin lähteille.

”What you touch you don’t feel
Do not know what you steal
Destroy everything you touch today
Please destroy me this way”

Ensikosketukseni Ladytroniin tapahtui legendaarisena paskan gootin viikonloppuna keväällä 2001. Helsingissä oli livetarjontana perjantaina Musta Paraati -tributeksi muuttunut, comebackina mainostettu keikka ja lauantaina soitti surkean keikan Christian Death, jonka johtohahmo Valor ei saanut pääkaupungistamme sopivia huumeita.

Keikkojen välissä Samuli Knuuti esitteli ostamaansa Ladytronin debyyttialbumia 604, joka musiikillisesti pelasti koko viikonlopun. Kaksivuotias Ladytron tarjosi oman vaihtoehtonsa vuosituhannen vaihteen runsaaseen elektroniseen tarjontaan ja oli kaksikymmentä vuotta vanhoilla retrosoundeillaan piristävä poikkeus konemaailmassa, jossa huhuiltiin vielä kauemmas menneisyyteen tai vaihtoehtoisesti kauemmas tulevaisuuteen.

Tämä futusoundeilu myös kostautui, sillä puoli vuotta myöhemmin Ladytronin saapuessa ensimmäiselle Suomen-keikalleen Turun Koneisto-festivaalille, olivat matkatavarat jääneen jonnekin puolitiehen. Koska Ladytronin soundit ja taustat eivät kulkeneet kätevästi käsimatkatavaroissa, joutui yhtye soittamaan keikkansa lainatuilla analogisynilla, mikä tarkoitti epäonnistunutta keikkaa ja vahvaa väitettä siitä, että Ladytronin mainio studiotuotanto ei toimi livenä.

Ladytron sai alkunsa vuonna 1999 Liverpoolissa, kun opiskelijat Daniel Hunt ja Reuben Wu alkoivat luoda musiikkia syntikoillaan. Poikien debyyttisinglellä He Took Her to a Movie lauloi ruotsalainen Lisa Eriksson, mutta lopullinen kokoonpano muovautui kun vokalisti-kosketinsoittajiksi tulivat skotlantilainen Helen Marnie ja bulgarialainen Mira Aroyo.

Tomi Palsa kuvasi Ladytronin Ruisrockissa vuonna 2009.

Tomi Palsa kuvasi Ladytronin Ruisrockissa vuonna 2009.

Debyyttialbumi 604 oli hyvinkin retrohenkistä futupoppia. Vuotta myöhemmin ilmestynyt Light & Magic vei yhtyeen soundia tummempaan suuntaan ja vuonna 2005 ilmestynyt kolmosalbumi Witching Hour oli selvä yritys laajentaa kuulijakuntaa, joskin enemmän bändin kuin yleisön ehdoilla.

Ladytron-nelikon lisäksi studiossa olivat mukana Light & Magic -kiertueella jo yhtyettä vahvistaneet basisti Pop Levi ja rumpali Keith York. Avustavasta rytmiryhmästä huolimatta Ladytronin soundi oli edelleenkin sähköinen, ja tyhmempi kuulija tuskin edes noteerasi tietoisesti, että rumpukoneita ja ohjelmoituja bassoja oli korvattu ihmisten soittamilla osuuksilla.

Tietoisuutta tai ei, mutta Witching Hour nosti Ladytronin kotimaansa albumilistalle, ja levyn toisena sinkkulohkaisuna julkaistu Destroy Everything You Touch muodostui yhtyeen suurimmaksi hitiksi. Se on ilmestymisensä jälkeen kuultu kaikilla Ladytronin keikoilla.

Destroy Everything You Touch on täydellisen reipashenkinen, mutta samanaikaisesti traaginen neljän ja puolen minuutin poplaulu, jossa sekä säkeistö että kertosäe jäävät päähän ensi kuulemalta. Samaa tarttuvuutta on syntsakuvioissa, jotka taustoittavat tyttöjen yhteislaulua. Joskus neljännesvuosista ennen Destroy Everything You Touch’in julkaisua Suosikki-lehdessä oli juttua sekä Abbasta että The Human Leaguesta. Tuskin kukaan lukijoista osasi arvata, että joskus tulee bändi, joka niputtaa sujuvasti molempien bändien parhaat puolet.

Witching Hourin jälkeen Ladytron on julkaissut kaksi albumia, ja uutta levyä on lupailtu tälle vuodelle. Toistaiseksi julkaisuilta ei ole löytynyt yhtä tarttuvaa biisiä kuin Destroy Everything You Touch, enkä välttämättä menisi lyömään vetoa seuraavankaan levyn osalta. Ainakaan kovin suurella summalla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Ladytron – Destroy Everything You Touch (ohj. Adam Bartley)

Bonus!

Ladytronilta äänestettiin myös kappaletta International Dateline.