Top 100 mahlanjuoksuttajat – 2000-luvun nerot

#100 Janelle Monáe

Mä pääsin listalle sijaluvulle 100.

Mitä saadaan, kun tungetaan Lady Gaga, Erykah Badu, Prince, André 3000, David Bowie sekä Kanye West yhteen 160-senttisen naisen ruumiiseen?

Oikea vastaus on tietenkin Janelle Monáe (s. 1985), yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä-tuottaja, joka saapuu Cindi Mayweather -androidi-alter-egoineen tulevaisuudesta (tarkemmin sanottuna vuodesta 2719). Tämä samainen tulevaisuus loistaa hänen edessään kohtuuttoman kirkkaana, sillä Monáella on kaikki edellytykset nousta yhdeksi 2010-luvun merkittävimmistä poptähdistä.

Big Boin löytämän, OutKastin Idlewild-levyllä uransa alussa vierailleen Janelle Monáe Robinsonin ura singahti lopulliseen nousukiitoon, kun Big Boi kehui tätä Sean ”Diddy” Combsille, joka kiinnitti Monáen välittömästi Badboy-lafkansa suojiin. Sieltä käsin Monáe julkaisi vuonna 2008 Metropolis-ep:n ja vuonna 2010 ep:n tarinaa jatkaneen The ArchAndroid -albuminsa, jonka muun muassa The Guardian valitsi viime vuoden parhaaksi levyksi.

Tiiviimmillään Monáen lahjakkuus kiteytyy siinä, että hänen musiikkinsa lainaa vaikutteita jokaisesta mahdollisesta tyylisuunnasta ja puristaa ne tarttuviksi, mutta äärimmäisen kunnianhimoisiksi albumikokonaisuuksiksi.  The ArchAndroidilla elokuvamusiikki, listapop ja funk-pohjainen sekoilu kulkevat käsikkäin ja muodostavat sekopäisen pop-scifimusikaalin, jonka juonesta ei saa juuri tolkkua.

En ihmetteli, jos Monáelta saisi jatkossakin suuruudenhulluja pop-oopperoita tai vähintään musiikillisen kunnianhimon ja sävellyksellisen tarttuvuuden tyylipuhdasta yhdistämistä.

Tai aivan mitä tahansa muuta maan, taivaan ja avaruuden väliltä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Janelle kulkee pitkin Tightropea David Letterman Show’ssa.