Popklassikot 2000

#10 Radiohead – Idioteque

Radiohead – just kiddaeing.

Radiohead – just kiddaeing.

Radiohead julkaisi vuonna 2000 Kid A -albumin, jolla se keksi itsensä uudelleen, vaikka OK Computerin jälkeen kukaan ei ollut sitä pyytänyt tai toivonut. Saati aluksi uskonut korviaan. Ilman Kid A:ta…

…Radiohead olisi juuttunut fin de sieclen teknologia-angstiinsa ja kitaroihin. Nyt he voittivat fobiansa kohtaamalla sen.

…Radioheadilta olisi odotettu sen rajallisen mittaisen loppu-uran ajan ”uutta OK Computeria”. Järjettömästi ja turhaan, kunnes bändi olisi saanut tarpeeksensa ja luovuttanut.

…Radiohead voisi aivan hyvin tehdä comebackin tämän vuoden Primaverassa ja soittaa Karma Policea, Street Spiritiä ja muita OK Computerin ja The Bendsin hittejä ja itkettää varhaiskeski-ikäistä ja nuoruutensa jo kadottanutta yleisöään. Ja siinä sivussa osoittaa muuttuneensa Paranoid Androidin rahanahneeksi ”Gucci little piggyksi”.

…musiikkitoimittajilta puuttuisi kunnollinen klisee ”itsensä täydelliselle ja koneelliselle uudelleenkeksimiselle”. Vai sanottaisiinko muka ”tehdä TransitNeil Youngia mukaillen? Häh?

…Radioheadista ei olisi tullut ”aikamme tärkeintä bändiä”, popmaailman virallista kultaisia innovaatioita hautovaa pekkahimasta tai vastaavaa fantastikkoa, vaan sille olisi voinut povata ideakaivon hidasta tyrehtymistä.

Pitchfork olisi jakanut kymmenpisteisiä fiilispohjalta nykyistä pidempään. Ainakin jos tätä esseetä on uskominen.

…Radiohead ei olisi koskaan tehnyt omaa Metal Machine Musiciaan. Tai ei se sitä nytkään tehnyt kuin Nick Hornbyn mielestä.

…Radioheadia voisi nälviä siitä, ettei se keksinyt mitään konkreettisesti ”ennenkuulematonta” musiikkia, sillä Kid A:hin verrattuna OK Computeria voi hyvällä tahdolla kutsua yhdeksi angstiseksi ja erinomaiseksi kitararocklevyksi muiden aikalaistensa joukossa.

…meillä ei todennäköisesti olisi King of Limbsiä. No, jokaisella hopeareunuksella on pilvensä, kuten viisaammat sanovat.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!