Popklassikot 1981

#10 R.E.M. – Radio Free Europe

R.E.M., jo yli 30 vuotta hölynpölyä.

Korvani altistuivat ensimmäistä kertaa tietoisesti R.E.M.-yhtyeelle jouluna 1991, kun laitoimme velipojan kanssa soimaan lahjaksi saadun The Best of R.E.M. -kokoelman. Levyn avannut Carnival of Sorts (Box Cars) sai 13-vuotiaan meikäläisen suorastaan hihkumaan ja vähän tanssimaankin. Lähes yhtä paljon innostuin kokoelman kummallisesta mutta tarttuvasta kakkoskappaleesta Radio Free Europe.

Biisi on Athensin poikien nuoruuden innolla etenevä osoitus siitä, että Amerikassakin kyettiin tekemään punkia, uutta aaltoa ja nörttipoikamaista collegerockia omintakeisesti sekoitellutta musiikkia. Kaikki, joiden mielessä R.E.M. näkyy vain 2000-luvun väsähtäneenä setäbändinä, kannattaa tarkistaa yhtyeen huikea varhaistuotanto.

Vuonna 1980 perustettu vaihtoehtorockyhtye lisäsi Radio Free Europen keikkasettiinsä seuraavan vuoden toukokuussa ja äänitti sen heinäkuussa. Hellyttävän demomaiselta kuulostavan debyyttisinglen julkaisi samana vuonna atlantalainen pikkufirma Hib-Tone. Myöhemmin samainen kappale toi bändille diilin I.R.S.-yhtiöltä. Vuonna 1983 Radio Free Europe äänitettiin uudelleen ja se päätyi esikoislevy Murmurin avausraidaksi. Tässä kuitenkin alkuperäinen versio:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Radio Free Europe ei ehkä yllä kaikkien aikojen hienoimpien R.E.M.-biisien listassa ihan kärkisijoille, mutta se oli osaltaan luomassa pohjaa bändin kiehtovan omituiselle 1980-luvun olemukselle ja tuleville tekemisille. Napakka kappale kokoaa yhteen alkuaikojen tunnusomaiset elementit: Bill Berryn vakaa peruskomppi, Mike Millsin napakan melodiset bassokuljetukset ja Peter Buckin Rickenbackeristaan loihtimat helkkyvät arpeggiot tekivät pohjan klassiselle R.E.M.-soundille.

Olennaisin osa varhaisen R.E.M.:n ilmettä oli kuitenkin tuolloin 21-vuotiaan laulaja Michael Stipen ujoudesta kummunnut mumina ja kryptiset lyriikat. Hän on myöhemmin todennut, ettei tarkoittanut Radio Free Europen sanoitusta ymmärrettäväksi – teksti on kokonaisuudessaan täyttä hölynpölyä. Oikeastaan vain biisin nimessä on järkeä.

”Keep me out of country in the word
Deal the porch is leading us absurd
Push that, push that, push that to the hull
That this isn’t nothing at all
Straight off the boat, where to go?
Calling on in transit, calling on in transit
Radio Free Europe”

Kappaleen nostattava kertosäe antaa odottaa itseään aina kellonlyömään 1:39, mutta se on sen arvoista. Myös kiintoisan käänteen tekevä c-osa kielii periaatteessa keskivertojen muusikoiden poikkeuksellisesta lahjakkuudesta säveltäjinä.

Yhtyeen jäsenet eivät olleet täysin tyytyväisiä ensisinkkunsa hidastempoisempaan I.R.S.-versioon. Tutuin monille on silti juuri tämä vuoden 1983 näkemys:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

R.E.M. teki kansallisen televisiodebyyttinsä David Lettermanin ohjelmassa vuonna 1983 ja esitti minkäpä muukaan kuin Radio Free Europen. Lähes 30 vuoden saatossa Michael Stipeltä on lähtenyt tukka. Vanha kunnon Letterman porskuttaa edelleen, tosin entistä harmaampana.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!