Popklassikot 1994

#10 Nine Inch Nails – Closer

Vuonna 1994 Nuorgamzinessä julkaistiin vain pieniä mustavalkokuvia.

30. toukokuuta 1994

Rok! Nuorgamzine tavoitti Nine Inch Nailsin laulajan, kiireisen Trent Reznorin vastaamaan muutamaan kysymykseen bändin uuden musiikkivideon tiimoilta. Closer on toinen sinkkunosto The Downward Spiral -nimiseltä albumilta, joka jätti hiljattain Yhdysvaltain albumilistalla taakseen muun muassa Soundgardenin Superunknownin.

Nuorgamzine povaa sille vielä miljoonamyyntejä! Reznoria tämä ei jaksa kiinnostaa, koska muut haastajat ovat täyttä paskaa. Oikea asenne!

Mikä on ensimmäinen popkappale, johon rakastuit?

“Isäni omisti tuulettimia kauppaavan firman eli varmaan joku niiden mainos-jingle. Vitustako minä tiedän. Pianonopettajani sanoi, että muistutan Harry Connick Jr:ia, mutta mieluummin työnnän likaisia huumeneuloja kynsieni alle kuin kuuntelen sitä sielunsa myynyttä runkkaria.”

Heh. No mitäpä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

Rollareiden Sister Morphine soi aina kun tykitän. Tykitän tosi usein. Siis huumeita. Heroiinia, amfetamiinia, kloroformia, ihan mitä vaan. Mutta älä laita tätä siihen juttuun.”

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

“En tiedä mikä lasketaan klassiseksi, mutta 90 % kaikesta radiossa soivasta kamasta on paskaa, isojen firmojen lobbaamaa hissimusiikkia. Minä en ikinä tule sellaista tekemään! Ennemmin työnnän likaisia huumeneuloja kynsieni alle.”

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

“Heroin, it’s my wife and it’s my life”
(The Velvet Underground – Heroin)

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

Raamattu, rakas isoäitini ja David Bowien Low, jota kuuntelin koko The Downward Spiral -äänitysten ajan. Ehkä myös Sharon Taten murha, koska äänitimme levyn samassa talossa, jossa Mansonin perhe surmasi hänet. Tätä en kuitenkaan ole aiemmin tunnustanut yhdellekään toimittajalle. Haluan pitää kiinni imagostani salaperäisenä nihilistinä, joka ei koe tarvetta perustella taidettaan. Mutta joo, murhat kiinnostaa. Ja huumeet. Vaikka en niistä halua puhua. Jokainen voi itse päätellä. Mulla on ollut vaikeaa. Älä laita tätä siihen juttuun.”

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

“Karaoke edustaa länsimaisen ihmiskunnan viimeistä rappion astetta. Ennemmin survon itseni täyteen Twinkie-pötköjä ja katson Onnen päivät -maratonia kuin menen lähellekään mitään karaoke-helvettiä. Ajatus siitä, että Nine Inch Nailsia löytyisi karaoke-levyiltä tai vaikka jostain videopelistä, saa haluamaan työntää likaisia huumeneuloja kynsieni alle.”

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

“David Bowien kanssa olisi siistiä tehdä jotain. Voisin näytellä vaikka sen stalkkeria, heh!”

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

Marilyn Manson -niminen tyyppi, jonka sainasin juuri levy-yhtiölleni. Ja minä, tietenkin. En oikeastaan kuuntele uutta musiikkia. En osaa nimetä yhtäkään levyä, joka ei olisi vähintään viisi vuotta vanha. Uusi musa on keskimäärin niin hirveää paskaa. Katso nyt vaikka jotain Billboardin levylistoja, sieltä löytyy jotain Counting Crowsin ja Soundgardenin kaltaisia yhtyeitä — siis mitä vittua? Ei minua kiinnosta pyöriä tällaisissa piireissä.”

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

“Vaikea sanoa. Nykyään puhutaan paljon tiedon valtaväylistä ja siitä, kuinka pian jokaisella voi olla oma kirjastonsa tai museonsa kotonaan. Siitä voisi tulla jotain tosi upeaa ja pidän ajatuksesta, että pääsemme käsiksi suurempaan määrään informaatiota. Mutta kuten MTV teki musiikkivideolle, niin eiköhän joku runkkari vielä kuse tuonkin systeemin. Joku kusee aina. Paitsi minä.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, jonka olet kuullut?

“Ihmiset syyttävät minua misogyniasta tai väkivallan ihannoinnista. On aina ongelmallista, kun jengi tulkitsee tekstejäni tietyllä tavalla. Esimerkiksi Big Man With a Guniin monet tarttuvat. Samoin tähän Closeriin, jonka vuoksi tätäkin haastattelua teen. Kyseessä on satiiri: ironinen huomio siitä, kuinka ihmiset suhtautuvat seksiin ja millaisena vallan työkaluna sitä käytetään. Ei se ole panobiisi, vaikka voisin veikata, että monet sen sellaisena mieltävät. Varsinkin, kun sen tyyli on tarkoituksellinen letkeä ja funkkaava. Leikkisyys hämää.”

Mistä äänittämästäsi kappaleestasi olet kaikkein ylpein?

Closer on aika lähellä. Se kiteyttää sen, kuinka kova jätkä olen. Siinä on myös hauskaa ambivalenssia, joka tulee siitä, että käytän paljon ääripäitä ja shokkikuvastoa. Kuulija, tai musiikkivideon katsoja, ei osaa päättää, kuinka suhtautua kappaleeseen. Toisaalta se kertoo hikisestä panemisesta ja toimisi varmaan jonkinlaisena S&M-kemujen taustanauhana, toisaalta kyse on hyvin säälittävistä ihmissieluista ja esineellistämisestä.”

Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

“En minä lapsena katsonut musiikkivideoita. Soitin saksofonia ja runkkasin faijan vanhoille Hustlereille. Nykyään katson MTV:tä, mutta lähinnä ihmetellen, miten hirveää paskaa jengi tekee. Rock-videon genre on alennustilassa: siitä on tullut väylä isoille korporaatioille myydä tuotteitaan, oli kyseessä sitten Bon Jovi, Pearl Jam tai uusi hammastahna. En tee musiikkia valtavirtayleisölle, enkä koe tarvetta liikkua niissä piireissä.”

Mutta Closerin video soi myös MTV:llä..?

“Se onkin iloinen poikkeus. Mark Romanek, joka ohjasi videon, on tehnyt ihan siistejä juttuja muun muassa Michael ja Janet Jacksonille. Ja David Bowielle — siksi minäkin häneen päädyin. Olen videosta ylpeä, vaikka sen monisyinen symboliikka menee varmasti tavalliselta amerikkalaiskatsojalta täysin yli hilseen. Eikä sen leikkaamatonta versiota varmaan nähdä missään.”

Oletko koskaan harrastanut seksiä oman musiikkisi tahtiin?

“No, Closerissa on aika hyvä tempo siihen.. No älä tätä laita haastatteluun. Laita vaikka että ’ei kommenttia’. Sitten voit laittaa juttua huhusta, että Trent Reznor olisi laittanut Tori Amosta Under the Pink -äänitysten lomassa. Mutta en tosiaankaan sen oman länkytyksen tahtiin. Ennemmin työnnän likaisia huumeneuloja kynsieni alle.”

Vinyyli, kasetti vai cd?

“Vinyyli on kuollut ja kasetti oli väliformaatti. Luulen, että cd on korruptoituneiden suurkorporaatioiden intresseille paras tapa jakaa musiikkia. Se on sopivan kompakti, eikä vie tilaa samalla tapaa kuin epäkäytännölliset älppärit. Kun levy-yhtiöiden tulot tulevat isolta osin levymyynneistä, eikä pienen cd:n ulkoasuun ynnä muuhun tarvitse panostaa yhtä paljon kuin kookkaaseen vinyyliin, voidaan painaa enemmän levyjä halvemmalla. Luulen, että kun levyjen hinnat lähtevät hiljattain laskuun, myyntiluvut kohoavat vielä taivaisiin.”

Millä tavalla tuhlaat aikaasi kaikkein mieluiten?

“Vastailemalla suomalaisten rokkizinejen yhdentekeviin kysymyksiin. Bilettämällä Marilyn Mansonin kanssa. Lukemalla Nietzscheä.”

Missä olet kymmenen vuoden päästä?

“Oscar-gaalassa Hollywoodissa, smokki päällä, pokkaamassa palkintoa ja juhlimassa muiden rahakkaiden arvokonservatiivien kanssa. Tai kuollut. Sama asia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!