Popklassikot 1977

#10 Iggy Pop – The Passenger

”All of it was made for you and me /
’cause it just belongs to you and me /
So let’s take a ride and see what’s mine”

Iggy Popin toisen soololevyn a-puolen päättävä The Passenger on puolen avaavan Lust for Lifen jälkeen luultavasti artistin parhaiten tunnettu kappale. Kuten soolodebyytti The Idiot, äänitettiin Popin toinenkin albumi Berliinin maineikkaalla Hansa Ton -studiolla punkin vuonna 0 eli 1977. Tosin kun edeltäjänsä levy ei kuitenkaan ole lyijynraskas ja painostava. Sessiokitaristi Ricky Gardinerin nykivä riffi tuntuu jopa tavoittelevan reggaen kapinallista komppia.

Sanoitukseltaan The Passenger on mielenkiintoinen ja sirpaleinen näkymä yhteiskunnan ulkopuolelle, niin juhlitun rocktähden kuin kodittoman nistinkin maailmaan. Hahmon ”matkustajuus” on sekä zenmäisen vapauttavaa että ahdistavaa: olennaista lienee kaikissa tapauksissa se, että hahmo ei kontrolloi tilannetta vaan on jonkun kyydissä – oli sitten kyseessä limusiini tai musta maija, oma elämä tai rocktähteys. Taivas on ontto ja kaupungin takamaa revitty, ja sen ja näkijän välissä ikkunan lasi.

Tätä punkin kulmakiveä ovat yrittäneet coveroida muun muassa Siouxsie & the Banshees ja Bauhaus, onnistumatta kuitenkaan aivan tavoittamaan Iggyn nerokkaan flegmaattisia painotuksia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Iggy Pop – The Passenger