Popklassikot 1989

#11 Happy Mondays – Hallelujah

Happy Mondays, brittipopin maanantaikappaleet.

Yksi Factory-levy-yhtiön legendaarisimmista artisteista Joy Divisionin ja New Orderin lisäksi on ehdottomasti Happy Mondays. Yhtye täräytti Manchesterin maailmankartalle ja loi termin Madchester. Eikä käy kieltäminen, etteikö meno olisi ollut hullua.

Monelle on varmasti tuttu tarina, jossa Happy Mondays lähetettiin Barbadokselle levyttämään, ja yhtye käytti levy-yhtiön antamat rahat ja studiokamat huumeisiin. Varsinkin bändin keulahahmon Shaun Ryderin sekoilut kaman ja aseiden kanssa ovat omaa luokkaansa. Aika harva artisti uhkailee aseella toimittajaa tai kiristää levy-yhtiön pomolta rahaa huumeisiin ammuskelemalla baarissa.

Vuonna 1988 Happy Mondays sai valmiiksi toisen albuminsa Bummedin, joka silloisen managerin Nathan McGough’n mukaan oli ensimmäinen rocklevy, joka tehtiin ekstaasia nappaillen. Pojat myös myivät nappeja muusikon uraansa rahoittaakseen.

Aikaisemmin muun muassa Joy Divisionin levyt Unknown Pleasuresin ja Closerin tuottanut Martin Hannett otti myös osansa, koska vaimo oli kieltänyt kaljan juomisen. Tämän arvellaan tuoneen levylle sen omaleimaisen, psykedeelisen ja kaiuissa uivan soundin. Miksauspöydästä oli ilmeisesti vain väännetty joka nuppi täysille. Plattaa kuunnellessa on helppo uskoa, että studio muistutti tappelun jäljiltä olevaa pimeä yökerhoa, housen paukkuessa taustalla.

Manageri tajusi, että bändi pitää myydä reivi-kansalle, joka kasvoi ilmiönä kasvamistaan. Näinpä oli luontevaa, että vuonna 1989 julkaistu ja Hannettin tuottama neljän kappaleen EP sai nimen Madchester Rave On. Taktiikka toimi, sillä kyseessä oli bändin ensimmäinen Britannian top 40 -albumilistalle päässyt levy.

EP:n aloitti kuin tynnyrissä soitettu, kilkatuksilla ja kirkuvilla, aavemaisilla kitaroilla alkava Hallelujah. Kappaleen kruunaa Shaunin laiska teksti, joka vaikeroi:

”Hallelujah, hallelujah
Not here to praise ya
Just here to raise ya
Fill you full of maze”

Vuoden lopulla Happy Mondays esitti kappaleen Top Of The Popsissa, ja seuraavana vuonna ilmestynyt albumi Pills ’n’ Thrills and Bellyaches varmisti yhtyeen aseman merkittävimpien brittibändien joukossa.

Kun ajattelee Madchesteria ja siihen liittyviä elintapoja, voisi kuvitella, että tänä päivänä ilmiö olisi kuopattu, kuten heroiinin kanssa taistellut tuottaja Hannett. Toisin kuitenkin kävi. New Order on edelleen kasassa ja sekä Stone Roses että Happy Mondays ovat palanneet yhteen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!