Popklassikot 1990

#10 Enigma – Sadeness

Michael Cretu, eurodancen Aatami.

Eurodance löi läpi koko Euroopassa 1990-luvulla ja edusti samalla todella nopeasti kuolevaa musiikinlajia yhdistäessään seksin, teknon, huumorin ja Karjala-lippikset. Mutta löytyypä tuolta ajalta yksi varsin onnistunut duo, nimittäin saksalainen Enigma, joka toi konerytmien rinnalle draamaa ja seksiä, mutta hyvällä maulla.

Sadeness oli Enigman ensimmäinen hitti. Kappaleessa on yhdistetty gregoriaanista kuoroa ja viettelevää naislaulua vuoropuhelumaiseen tapaan, ja koko paketti on kiedottu tasaisen konebiitin ympärille. Panhuiluosuudet, joista muodostui myöhemmin yksi Enigman tavaramerkeistä, pehmentävät muutoin synkissä, suorastaan mustissa vesissä liikkuvaa eeposta.

Sadeness voisi olla moderni tarina Aatamin ja Eevan paratiisikokemuksista. Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, mitä tapahtuisi, jos joutuisi paratiisiin alasti toisen vastakkaista sukupuolta olevan henkilön kanssa; pidemmän päälle kielletty hedelmä voisi alkaa kiinnostaa. Aatami soittaa panhuilua, Eeva tanssii viettelevästi ja käärme näkee tilaisuutensa tulleen.

Musiikkivideo tuo Sadenessiin visuaalisen puolen, jossa seikkaillaan todellisuuden ja fantasian rajamailla. Tarinallinen toteutus toistuu Enigman muissakin videoissa, joista Suomessa muistetaan parhaiten Susanna Rahkamon ja Petri Kokon tähdittämä keijukaistanssivideo Beyond the Invisible.

Enigman kohdalla mainittakoon, ettei se onnekseen kokenut samanlaista rangaistusta kuin paratiisin pariskunta, vaan makuuhuoneduo Michael ja Sandra Cretu teki vielä myöhemmin suuria hittejä. Sadeness oli vain alkusoittoa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!