Popklassikot 1984

#10 Bronski Beat – Smalltown Boy

Bronski Beat läjässä.

Videon alussa on rautatie, joka menee etelään, ja juna, joka vaihtaa raidetta kuin ihminen seksuaalisuuttaan. Väärään maailmaan joutuneelle tärkeintä on liike ja mahdollisuus päästä pois.

Homoseksuaalisuus ei ollut 1980-luvun englantilaisessa popissa mitään uutta, mutta vasta tuolloin se nostettiin rivien välistä temaattiseen keskiöön. Tämän saattoi tehdä ainakin kahdella tavalla.

Syksyllä 1983 listat jyräsi alleen Trevor Hornin tuottama luonnonvoima nimeltä Relax Frankie Goes To Hollywoodille kreditoituna. Se pelasi viimeiseen korttiin homouden uhkaavana vastakulttuurina, joka loi saaliinhimoisen katseen viattomaan heteroon ja väläytti irstaan hymyn. Lopputulos oli viihdyttävä ja käsittämättömän suosittu, mutta on helppo ymmärtää, että eksploitatiivisuudessaan se herätti vastareaktion.

Vastareaktio oli Bronski Beatin debyyttisingle Smalltown Boy, joka ilmestyi toukokuussa 1984 ja oli välitön iso hitti sekin.

Smalltown Boy ei ole mytologiaa vaan todellisuutta. Se on erään 22-vuotiaan skotin, laulaja Jimmy Somervillen, elämäntarina ahdasmielisen kaupungin erilaisena nuorena. Tarinan voi lukea videosta ja tekstistä.

”Pushed around and kicked around, always a lonely boy
You were the one they’d talk about around town
as they put you down”

Elettiin musiikkivideon kultakautta, ja Somerville hyödynsi sen tappiin: itse biisin voi jättää yleispäteväksi ja abstraktiksi ja näyttää kuvakerronnalla se, mistä varsinaisesti on kyse. Videon Somerville hengaa uimahallissa fantasioimassa urheilijanuorista, on saada kunnolla turpiinsa kaupungin yössä ja päätyy poliisikyydillä kotiin, jossa eri aikakautta edustavat vanhemmat reagoivat järkytyksellä.

Edes kotona erilainen nuori ei näytä saavan ymmärrystä. On siis aika lähteä. Viimeisen ovenavauksen myötä päähenkilömme lopulta saa jäyhältä isältäänkin jonkinlaisen siunauksentapaisen, mutta se ei muuta asioita enää miksikään.

Tämä on kuitenkin vasta se, mistä on tultu. Alussa oli juna, ja oleellista Smalltown Boyssa on se, mihin mennään. Sohoon, parrasvaloihin, levyteollisuuteen, identiteettiin. Somerville rohkaisee väärään paikkaan syntyneitä nuoria ottamaan kohtalonsa käsiinsä: jossain on ihmisiä, joiden joukkoon tuntee kuuluvansa. It gets better. Ensin on vain otettava se askel ja hypättävä junaan.

Tämän haudanvakavan ja tinkimättömän optimistisen sanoman Bronski Beat on pukenut oman aikansa state of the art -synapopiksi, joka kulkee traagisessa mollissa, koska lähteminen pakkona eikä valintana on toki surullistakin. Sävellys on klassinen ja hieno, ja esityksen kruunaa Somervillen vaikuttava sukupuoleton falsetti: hiirennäköinen kaveri osaa laulaa kuin enkeli. Kertosäe on simppeli, mutta sanoo kaiken, mitä tarvitaan.

”Run away, turn away, run away, turn away, run away”

Smalltown Boy lienee ollut Jimmy Somervillelle niin tärkeä kappale, että hän sanoi siinä oikeastaan kaiken. Alkuperäinen Bronski Beat hajosi pian, ja vokalisti on sittemmin tehnyt sinänsä kunnioitettavan uran ensin tanssilattioille räätälöityjen coverhittien esittäjänä ja myöhemmin lähinnä rohkaisevana roolimallina.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Synkistelevä rockmetalliyhtye Paradise Lost sai jostain syystä päähänsä levyttää coverversion vuonna 2002. Harva jaksanee kuunnella sitä kokonaan, mutta jaksaessaan voi tietysti nostaa hattua ikonisen homobiisin viemisestä äijämäisenä tunnettuun metalliteollisuuteen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!