Popklassikot 1978

#1 Wire – Outdoor Miner

Wire on yhä voimissaan. Yhtye julkaisi vuodenvaihteessa uusimman studioalbuminsa, erinomaisen Red Barked Treen.

Brittiläisen Wiren voi lokeroida punk- tai postpunk-bändiksi, vaikka se avarsikin jo debyytillään Pink Flagilla (1977) aikalaistensa lanseeraamaa ilmaisua. Sen raikkautta arvostettiin ja rakastetaan yhä edelleen: jos onnistuu kaivamaan esille poikkipuoleisen kommentin Wiren ensimmäisen elinkaaren tuotannosta, on ansainnut pullon Delamainea.

Ja kiistaton tosiseikka onkin, että Wirestä kypsyi jo varhain harvinaisen fokusoitunut pumppu. Se osasi olla ärhäkkä, mutta tajusi, ettei isku uppoa, ellei kuulijan suojausta pudota ensin nipullisella melodioita. Wirellä oli myös saattanut vierähtää tovi Düsseldorfin koulukunnan toisto-oppien parissa.

Outdoor Miner Wiren kakkosalbumilta Chairs Missing (1978) kelpaisi rockneron käyntikortiksi. Biisiin on saatu mahtumaan ilmavasti iso liuta sävelkulkuja, ja mikäli kertosäe pääsee solahtamaan ohitsesi, lienevät sensorisi kalibrointia vailla.

Kappaleen sanoissakin on jotain merkillistä vetoa, vaikka ne ovatkin vain laulaja Colin Newmanin luontodokumentin äärellä kynäilemää dadaa:

”No blind spots in the leopard’s eyes /
Can only help to jeopardize /
The lives of lambs, the shepherd cries”

Ei ihan Holidays in the Sun-, White Riot– tai Kill the Poor -osastoa.

Ja ne muut hienoudet: esimerkiksi se, kuinka hellävaraisesti mutta päättäväisesti Graham Lewisin basso astuu sisään lyhyen kitaraintron jälkeen. Biisin pianoväliosaan tiivistyvälle herkkyydelle voi hakea kontrastia vaikka Pink Flag -levyn keskisormi ojossa sahatusta Mr. Suitista. Ei uskoisi 13-vuotiaan äänellä laulavaa Newmaniakaan samaksi kaveriksi, joka kehotti pukumiehiä tunkemaan setelinippunsa syvälle ahteriin.
Niin – näin paljon hienoutta sisältyy 105 sekuntiin, mikä oli Wiren mittakaavalla ihan normaali biisinmitta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tässä Wiren 169 sekuntiin venyttämä singleversio Outdoor Mineristä.

Bonus!

Outdoor Minerin alle kahteen minuuttiin tiivistyi jotain, mistä monet ovat sittemmin halunneet lausua oman näkemyksensä. Outdoor Minerin versioinnit on julkaistu itse asiassa kokoelmalevynä, jolla biisi tulkitaan 19 eri esittäjän voimin – mukana muun muassa Lush ja Flying Saucer Attack, jonka latautunut luenta kiitää sähikäisen lailla jossain linnunradan tuntumassa. Onpa kappaletta esittänyt livenä myös muuan Jarvis Cocker.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Bristolilainen Flying Saucer Attack kuului 1990-luvun alun kokeellisen brittirockin kärkinimiin.