Popklassikot 1990

#1 Sinéad O’Connor – Nothing Compares 2 U

Sinéad O'Connor ennen kuuluisaa kyyneltä John Mayburyn ohjaamassa musiikkivideossa.

“It’s been seven hours and fifteen days
since you took your love away”

Avaus on yksinkertainen, voimakas ja hivenen häiritsevä. Millainen ihminen laskee tunnin tarkkuudella sen, koska tuli jätetyksi?

Ilmeisesti sellainen, jolle erosta toipuminen ei ole ihan pikkujuttu:

“Since you been gone I can do whatever I want
I can see whomever I choose
I can eat my dinner in a fancy restaurant
But nothing
I said nothing can take away these blues
‘Cause nothing compares
Nothing compares to you”

Näin hysteerisesti tunteva ihminen voisi tuskin edes kirjoittaa lauluja. Nothing Compares 2 U:ta tuskin onkaan kirjoitettu aidosti vereslihalla: sen takana on 1980-luvun popnero Prince, pelimies, jota on hyvin vaikea kuvitella sekoamaan sen takia, ettei mikään tunnu miltään.

Prince todennäköisesti soittaisi seuraavalle kimulille ennen kuin erosta olisi kulunut seitsemää minuuttia ja viittätoista sekuntia.

Ehkä siksi Prince ei heti tajunnut luomuksensa arvoa, vaan antoi 1985 sen Time-yhtyeen rauniolle perustetulle Family-yhtyeelle. Kappaletta ei julkaistu singlenä, eikä se saanut juuri huomiota (kuten ei pian ensilevynsä jälkeen hajonnut yhtyekään).

Viisi vuotta myöhemmin kappaleelle löytyi kuitenkin täydellinen tulkki. Irlantilaislaulaja Sinéad O’Connor tulkitsee kappaleessa kuultavan manian ja epätoivon niin täydellisesti, että sen voisi kuvitella kertovan hänen elämästään.

(Enkä ihmettelisi, jos O’Connor näin kuvittelisikin. Paavin kuvan repiminen suorassa lähetyksessä, ryhtyminen papiksi, neljä avioliittoa, julistautuminen lesboksi ja sen kiistäminen sekä itsemurhayritys eivät suorastaan kerro tasapainoisesta luonteenlaadusta).

Princellä ja Sinéadilla tuskin on paljon yhteistä, mutta Nothing Compares 2 U:n täydellisyyteen tarvittiin heidät molemmat: toinen kirjoittamaan kappale, toinen kokemaan se meidän puolestamme.

Sittemmin Prince on levyttänyt kappaleen itsekin, mutta turhaan: Nothing Compares 2 U kuuluu Sinéad O’Connorille niin kuin Otis Reddingin Respect Aretha Franklinille.

Maininnan ansaitsee myös John Mayburyn ohjaama video, joka on rehellisen tehokas, kuten kappale itsekin. Sinéadin kyyneleen videon loppupuolella sanotaan olevan aito: laulaja liikuttui äidistä laulaessaan, sillä hänen oma äitisuhteensa oli kovin vaikea.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!