Popklassikot 1998

#1 Elliott Smith – Waltz #2 (XO)

Steven Paul Smith kuoli 21.10.2003.

Steven Paul Smith kuoli 21.10.2003.

Nuorgamin Small talk -juttusarjassa artisteille esitetään kysymyksiä, joista jotkut toistuvat haastattelusta toiseen. Joskus vastauksia purkaessa näitä kysymyksiä tulee pohdiskeltua itsekin.

”Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua?”

Kuulun siihen ihmisjoukkoon, joka suhtautuu musiikkiin intohimoisesti, mutta säilyttää samalla etäisyyden kunnioittamiinsa artisteihin. Sama pätee myös muihin kiinnostuksenkohteisiini. Niinpä en voi sanoa, että kenenkään muusikon tai muun arvostamani henkilön poismeno olisi koskaan koskettanut minua erityisen syvästi. Tarkoitan siis ihmistä, jota en ole tuntenut, vaikka hänen elämäntyönsä olisikin ollut minulle läpikotaisin tuttu tai parhaassa tapauksessa jopa tärkeä osa omaa elämääni.

No, jos ollaan aivan tarkkoja, muistan kuitenkin kaksi ympäri maailmaa kiirinyttä suru-uutista poikkeuksellisen selvästi.

Kun Ayrton Sennan auto suistui Imolassa radalta vuonna 1994, seurasin tapahtumia ensin televisiosta, sitten radiosta. Seisoin tuolilla keittiössä ja kurkottelin käsilläni kattoon, kun toimittaja kertoi brasilialaiskilpa-autoilijan menehtymisestä.

Niin ikään olin radion ääressä, kun tieto Elliott Smithin kuolemasta lokakuussa 2003 saavutti minut. Lueskelin myöhään illalla sängyssä ja satuin avaamaan radion juuri Ylen pop-uutisten uusinnan aikaan. Vaikka kuulin uutistenlukijan sanovan ainoastaan ”… kuollessaan 34-vuotias”, tiesin heti, että nyt puhuttiin Smithistä.

Sattumat eivät kuitenkaan jää tähän. Juuri ennen radion avaamista olin kuunnellut Figure 8 -albumia, minkä jälkeen olin vaihtanut soittimeen ystäväni minulle polttaman Smith-kokoelman, jonka helmi oli viitisen vuotta aiemmin ilmestyneen XO-albumin Waltz #2.

Ja nyt menee todella oudoksi. Muistan tarkasti, kuinka kuunnellessani tuolloin lokakuisena iltana muutaman kerran peräkkäin pohjattoman surumielisyydestä, mutta silti puhdistavaa ja voimaannuttavaa Waltz #2:ta mietin, millaisin silmin näillä tuskaisilla kappaleillaan muiden taipaletta tasoittava muusikko mahtaa nähdä oman elämänsä. Ja näitä ajatuksia puolihuolimattomasti pyöritellessäni sammutin levysoittimen ja avasin radion.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Elliott Smith esitti aikoinaan Waltz #2:n akustisesti Ruotsin televisiossa avaten samalla lyhyesti ajatuksiaan laulunkirjoittamisesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!