Popklassikot 1982

#1 ABC – The Look of Love

ABC:n vaatetusbudjetti upposi Martin Fryn kledjuihin.

Pianonisku. Toinen. Saksofoni yhtyy mukaan, ujeltaen kaihoisasti. Rumpufillit kumahtelevat.

Heleä falsetti hyväilee jousien ja torvien luomaa melodiaa.

Nostatusta kestää vain hetken, kunnes elämäniloa puhkuva ääni valtaa alan.

“Wou-ou-ou!”

The Lexicon of Love -debyyttilevyn toinen single The Look of Love on ABC:n suurin hitti. Sellaiseksi se jääkin, sillä yhtyeen nimellä edelleen esiintyvä laulaja Martin Fry ei pysty yksin vastaavaa tekemään.

Muista ajan poplauluista The Look of Loven nostaa muiden yläpuolelle sen vastustamaton groove, joka pakottaa jalat ja lanteet venkoilemaan. Rytmisektio on kappaleen kulmakivi, jonka päälle saksofonisti Stephen Singleton sekä tuottaja Trevor Hornin mukanaan tuomat studiomuusikot rakentavat ilmavan, tunnistettavan 1980-luvun pop-äänimaailman.

The Lexicon of Love oli ensimmäinen julkaisu, jolla mukana olivat Hornin tulevat luottohenkilöt Anne Dudley, J.J. Jeczalik ja Gary Langan. Myöhemmin he olivat mukana muodostamassa The Art of Noise -yhtyettä.

Vaikka The Look of Loven säveltäjäksi on merkitty yksinkertaisesti ABC, on Trevor Hornin kädenjälki ilmiselvä. Sävellyksenä kappale kun on tuttua 1980-luvun alun Hornia. Raitoja on vaikka muille jakaa, kirkkaat syntetisaattorit johdattavat kappaletta ja taustatekstuurit luovat kappaleelle ilmavuutta.

Hornille tyypillisesti kappaleen puoliväliin on upotettu suvantovaihe, josta on hyvä kiihdyttää lopun pop-euforiaan. Ja sehän sopii Frylle, joka päästää finaalin aikana itsestään Bryan Ferry -vaihteen irti.

“Sisters and brothers
should help each other!
Heavens above!
Hip hip hooray!
Yippee-ay, yippee-ay-yay!”

Kappaleesta loistaa ilo ja toiveikkuus – kyllä rakkaus jostain vielä ilmestyy, vakuuttelee Martin Fry sanoissaan, eikä kyynisempikään kuulija voi muuta kuin uskoa sanomaa, hymyillä ja tanssia.

The Lexicon of Loven menestystä ABC ei pystynyt enää toistamaan. Langanin tuottama kakkoslevy Beauty Stab floppasi, ja vaikka How to be a… Zillionaire! ja sen singlet nostivat yhtyeen taas listoille, asiat eivät olleet enää samalla tavalla. Yhtye oli kutistunut Fryn ja kitaristi-kosketinsoittaja Mark Whiten ympärille, ja Horn oli puolestaan jo aikaa sitten siirtynyt muiden menestyksekkäiden projektien – muun muassa mainitun The Art of Noisen sekä Frankie Goes to Hollywoodin – pariin.

Kun Horn nosti kytkintä, jäi ABC matkan varrelle. Fry ja White jatkoivat levyttämistä yhdessä vuoteen 1992 asti, jolloin White vetäytyi musiikista kokonaan. Fry otti ABC-nimen uudelleen käyttöön vuonna 1997 ja on sittemmin julkaissut kaksi albumia. Vaikka ABC oli The Human Leaguen ja Heaven 17:n ohella Sheffieldin musiikkikentän kaupallisesti menestyneimpiä yhtyeitä 1980-luvulla ja pääsi useaan otteeseen nauttimaan listamenestyksestä myös Yhdysvalloissa, on yhtyeen muu tuotanto jäänyt jälkikäteen varsin vähälle huomiolle.

Syy on selvä. Yhtyeen uraa tarkastellessa on The Look of Loven sekä sen sisältäneen albumin jättämä varjo vielä suurempi kuin se, minkä vaikkapa Don’t You Want Me heijastaa The Human Leaguen ylle. Sen sijaan tuottajansa Hornin diskografiassa The Look of Love seisoo ylpeänä osana Video Killed the Radio Starin, Relaxin ja – jos 2000-luvulle katsotaan – vaikkapa LeAnn Rimesin Can’t Fight the Moonlightin muodostamaa pophittien jatkumoa.

Yhteistä näille kaikille lauluille on myös se, että ne ovat jääneet esittäjiensä urien kohokohdiksi, ainoiksi suuren yleisön tuntemiksi kappaleiksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Rakkauden katseesta kirjoittivat popklassikon myös Burt Bacharach ja Hal David. Alun perin Dusty Springfieldin Casino Royale -soundtrackille levyttämän kappaleen ovat esittäneet vuosien varrella muun muassa Nina Simone, Sergio Mendes, The Delfonics, Dionne Warwick ja ehkä mieleenpainuvimmin Isaac Hayes, jonka tässä kuultava versio vuodelta 1970 on yksi modernin rytmimusiikin samplatuimmista.

http://www.youtube.com/watch?v=VtlhC5XOZ2E