Popklassikot 1984

#1 a-ha – Take on Me

Norjan ylpeys a-ha kulki vaikeuksien kautta voittoon.

”Take on me, take me on
I’ll be gone
In a day or two”

Aina joskus vastaan tulee niin sanottu täydellinen popkappale, joka muistuttaa enemmän platonilaista täydellisen kappaleen ideaa kuin teosta, jonka joku olisi oikeasti joutunut kirjoittamaan ja hiomaan.

Norjan ylpeyden, a-han Take on Me tällainen kappale.

Kaapelitelevision kasvattina muistan Take on Men ennen muuta Music Televisionin ohjelmavirrasta. Siellä sen kepeät, mutta kiireiset kosketinsoinnut tuntuivat kuin tuulahdukselta raikasta ilmaa.

Asiaa ei tietenkään haitannut kaikkien aikojen parhaisiin kuuluva video, jonka juoni ja tehosteet jättivät taakseen monet täyspitkät aikalaiselokuvat.

Kyse ei kuitenkaan ollut vaivattomasti syntyneestä onnenkantamoisesta. a-han tie läpimurtohittiinsä oli kaikkea muuta kuin helppo. Kaksi kolmannesta yhtyeestä, Pål Waaktaar ja Magne Fuholmen, olivat jo kerran joutuneet palamaan Lontoosta Osloon häntä koipien välissä.

Uuteen yritykseen he saivat mukaansa laulaja Morten Harketin. Mutta nytkään eivät asiaat sujuneet ongelmitta. Ensimmäinen kiinnitys musiikkikustantamoon päätyi riitaan. Toinen kiinnitys johti sentään levytyssopimukseen, mutta syntetisaattoriguru Tony Mansfieldin yritys miksata yhtyeen demoja – joiden joukossa Take on Me jo oli – valmiiksi kappaleiksi ei tyydyttänyt kolmikkoa.

Uudelleenmiksauksen jälkeen singlelle tehtiin musiikkivideo, jossa yhtye soittaa sinistä taustaa vasten. Videosta huolimatta single floppasi.

Levy-yhtiö maksoi uuden levytyssession. Single julkaistiin uudelleen. Se floppasi taas.

Seuraavaksi ruvettiin puuhaamaan uutta videota isolla rahalla. Ohjaajaksi valittiin irlantilainen Steve Barron, joka sai budjetin tehdä osan videosta kalliilla rotoskooppi-tekniikalla, jossa animaatio piirretään näyttelijöiden päälle.

Ja viimein tärppäsi. Video ja kappale toimivat yhteen vastustamattomalla teholla. Norjalaiset saivat kansainvälisen listaykkösen – joskin Iso-Britanniassa single jäi kakkostilalle.

Mutta vanhaa viisautta mukaillen: vaatii paljon töitä kuulostaa näin vaivattomalta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Ja tältä kappale siis kuulosti alkuperäisenä versionaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!